Пловдивско дете спечели квота за европейско първенство

  • 04/09/2017 11:55
  • |
  • 0 коментара
1

Пловдивско дете спечели квота за европейско първенство

Димитър Димитров грабна две вицешампионски титли по шахмат от Държавните първенства до 8 години по класически шах и блиц. Първенствата се проведоха от 04.06 до 11.06.2017 - Плевен, в три дисциплини - класически шах, блиц и ускорен шах.Първото и второ място в класическият шах осигуряваше две квоти за Европейско първенство в Румъния. Последният кръг бе решаващ за разпределението на местата и квотите. В него Димитър Димитров от "Шахклуб Пловдив" победи директният си съперник - натурализираният руснак - Кононенко и заслужено завоюва второто място и квота за Европейско първенство.

В Държавното първенство по блиц Димитър игра много силно и раздели първо-второ място, но вторият показател в шахмата му отреди второто място. 

Треньорките му Илияна Полендакова и Соня Пионова от ШК"Пловдив" са изключително доволни от своя възпитаник. Успехът на Димитър е още по-значим, като се има предвид, че той е само на 7 години, а се състезава във възрастова група до 8г.

С две квоти за Европейското първенство в Румъния са двама състезатели от ШК "Пловдив" - 9-годишният Симеон Тодев и 7-годишният Димитър Димитров. Това Европейско първенство и за двете шахматни надежди, които са по-малки от възрастовите групи, в които участват, ще бъдат основно за събиране на турнирен опит в тежки световни и европейски първенства.