Футбол и шах във фестивала "Криле на интелекта"

  • 07/11/2016 14:27
  • |
  • 0 коментара
1 2 3

Международен ДЕТСКИ ФУТБОЛЕН ТУРНИР под наслов „СТОП НА АГРЕСИЯТА В СПОРТА“ се проведе в рамките на международният шахматен ФЕСТИВАЛ „КРИЛЕ НА ИНТЕЛЕКТА“. Организатори на събитието бяха „Младежки център“- Пловдив, Шахматен клуб Пловдив, със съдействието и подкрепата на ПФК „Ботев“Пловдив и БФС. Гост на проявите беше футболната легенда от „Ботев“ Пловдив – Атанас Пашев, който награди всички участници със специални сувенири осигурени от ПФК „Ботев“ Пловдив и БФС. Срещите от детският футболен турнир се ръководеха от професионални футболни съдии осигурени от БФС. Турнирът се проведе в три възрастови групи -  до 8 г., до 11 г. и до 14 г. При осем годишните се включиха 4 отбора – Пловдив, ЦСКА-София, Стара Загора и Букурещ „Румъния“. Игра се кръгов турнир в който бързо като лидери се очертаха отборите на Пловдив и ЦСКА. След последен решаващ мач помежду им -  шампионската титла грабна отборът на ЦСКА. Втори е отборът на „Пловдив“, изключително технични и с невероятен хъс за победа състезателите от Пловдив се раздадоха на макс, но липсата на резерви им изигра лоша шега и в последният решаващ мач с ЦСКА не им достигнаха физическите сили.
От пловдивските състезатели при 8г.,със специални награди се окичиха – Йоан Джелепов  – голмайстор и Николай Петков – най-полезен играч. При 11г. имаше драма – два отбора завършиха наравно по всички показатели – Пловдив и Бургас. Шампионът се определи след дузпи. Крайно класиране – Бургас, Пловдив,Стара Загора, „Букурещ“ – Румъния, и Варна. От пловдивските състезатели при 11г.,със специални награди се окичиха  – Койчо Коев – голмайстор,Преслав Минев – вратар, Александър Каров – най-полезен играч. При 14 г. се игра приятелска среща България – Сърбия в която победата завоюваха българските футболисти. Със специални награди тук се окичиха Иван Кочиев – голмайстор и Ивайло Кирилов – най-полезен играч. Организаторите от „Младежки център“ Пловдив осигуриха прекрасни футболни терени и просторна отоплена зала за награждаване, а купи и медали осигури Шахматен клуб „Пловдив“ – който е основният организатор на Фестивала „Криле на интелекта“ – изцяло насочен към развитие на интелектуалният и физически потенциал на децата.


В различните мероприятия от Програмата на Фестивала се включиха около 200 деца от които 25 деца от Румъния, 10 деца от Сърбия и пет от Турция. Участваха и около 80 мъже и жени любители на шахматната игра. В програмата на Фестивала бяха включени четири шахматни турнира, инициатива „Опознай своите възможности“, Творческа работилничка, Футболен турнир за деца и забавно магически шоу.
В творческата „РАБОТИЛНИЧКА ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ“  -  гостува регионален исторически музей Кюстендил. Децата изработваха шлемове от въоръжението на войниците по времето на цар Иван Шишман. Участниците истински се забавляваха, впрегнаха своето въображение и като истински творци създадоха шлемове със собствените си ръце. В инициативата „ОПОЗНАЙ СВОИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ“ децата под формата на игра показаха своите качества развити и усъвършенствани чрез спорта шахмат. Шахматният турнир „Купа Тримонциум“, който е традиционен и се провежда за 8-ми пореден път - се превърна в истинска битка за торти „Неделя“. Имаше осигурени торти за всички призьори от „Купа Тримонциум“. Купата и голямата награда вдигна Стоян Стоянов от Асеновград. Блиц турнира за малки и големи беше спечелен от международен майстор Тиличеев – Русия. Малката „КУПА МЕЛОР“ – до 8г. беше спечелена от Симеон Тодев – ШК „Пловдив“, а голямата „КУПА МЕЛОР“ от международен майстор Димитър Мърхолев.
Медали спечелиха още следните участници от ШК Пловдив:
-    Димитър Димитров – 1-во място до 6г. „КУПА ТРИМОНЦИУМ“

-    Андрей Иванов - 3-то място до 8г. „БЛИЦ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ“
-    Габриела Зънгарова – 3-то място до 8г. „КУПА ТРИМОНЦИУМ“
-    Ирина Петкова – 2-ро място до 10г. „КУПА ТРИМОНЦИУМ“
-    Пея Карова – 2-ро място – до 12г.„КУПА МЕЛОР“
-    Галя Читакова – 1-во място – до 14г. „КУПА ТРИМОНЦИУМ“-
-    Рада Минева – 2-ро място – 14г. „КУПА ТРИМОНЦИУМ“-
-    Ивайло Кирилов – 1-во място – 14г. „КУПА ТРИМОНЦИУМ“-
-    Иван Кочиев – 2-ро място – 14г. „КУПА ТРИМОНЦИУМ“-
-    Виктор Боев – 2-ро място до 16г.“КУПА БЪЛГАРИЯ“
На официалното закриване всички участници получиха купища награди се подсладиха с парче торта. Организаторите благодарят на прекрасните условия предоставени от „Гранд хотел Пловдив“. Фестивала беше истински празник за малки и големи.